Binnenkort

De Musea

 • Peter Paul Rubens en atelier : "De kroning van Maria". Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 162

  Musée Oldmasters Museum

  De voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw. De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.

  Meer weten…
 • Panamarenko (Henri Van Herwegen) : “Donderwolk”, 1971. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 12151

  Musée Modern Museum

  De verzameling moderne en hedendaagse kunst bestrijkt de periode vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag. In “De keuze van de conservatoren”, een thematische selectie, wordt deze rijke verzameling momenteel op een verhelderende manier benaderd door aandacht te besteden aan voortdurend wisselende thema’s. De collectie van het Musée Modern Museum zal binnenkort in haar volle pracht te bewonderen zijn in het Vanderborghtgebouw, een uitzonderlijke locatie in de binnenstad, op een steenworp van de Grote Markt.

  Meer weten…
 • Alphonse Mucha : " De natuur ", 1899-1900. Schenking van M. en Mevr. Gillion-Crowet aan het Brussels Gewest, 2006. Verzameling in depot bij de KMSKB

  Musée Fin-de-Siècle Museum

  Kunstliefhebbers zullen helemaal warmlopen voor dit nieuwe museum dat integraal gewijd is aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel, de hoofdstad van Europa niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat schilderijen, tekeningen, aquarellen, prenten, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.

  Meer weten…
 • René Magritte : “Het rijk der lichten”, 1954. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 6715

  Musée Magritte Museum

  Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum, een tentoonstellingsoppervlakte van 2500 m² ingericht volgens hedendaagse museologische normen, geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

  Meer weten…
 • Constantin Meunier : “De gebarsten smeltkroes”, 1884. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 10000 / 171

  Musée Meunier Museum

  De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831–1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.

  Meer weten…
 • Antoine Wiertz : “De mooie Rosine - Twee meisjes”, 1847. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 1935

  Musée Wiertz Museum

  Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806–1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden – Rubens, Michelangelo en Rafaël –, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.

  Meer weten…

Kunstwerk in de kijker

René Magritte: "Persoonlijke waarden" (1952). Olieverf op doek, 77,5 x 100 cm

René Magritte Persoonlijke waarden (1952)

Meer weten…

De collectie

De collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bestrijken de periode vanaf de 15e eeuw tot vandaag.

Meer weten…

Nieuws

 • Museum’s got talent!

  Gepubliceerd op 09.01.2015

  Deze tentoonstelling verzamelt kunstwerken gemaakt door onze collega’s uit de meest verscheidene hoeken van het museum: wetenschappers, bewakers, administratief personeel enz. We zijn bijzonder trots op onze talenten die een creatieve echo zijn van de grote namen uit onze collecties!

 • Bruegel: een nieuwe kijk op een meesterwerk

  Gepubliceerd op 08.12.2014

  Publicatievoorstelling

 • Samenwerking met Museomix Nord 2014!

  Gepubliceerd op 04.11.2014

  Museomix is het eerste globale evenement van onderzoek en culturele samenwerking: een marathon van 3 dagen en 2 nachten die in deze tijden van digitalisering een nieuw licht schijnt op het reilen en zeilen in musea.

 • Midis du cinéma

  Gepubliceerd op 29.10.2014

 • Rubens: uniek zilverwerk tentoongesteld

  Gepubliceerd op 20.10.2014

 • Openingsuren van de Musea

  Gepubliceerd op 18.10.2014

  Vanaf 1 december 2014 zullen de openingsuren van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België op zaterdag en zondag wijzigen: van 11u00 tot 18u00 (i.p.v. van 10u00 tot 17u00)

 • Vacatures

  Gepubliceerd op 24.09.2014

 • Museum Life 8

  Gepubliceerd op 27.08.2014

  De nieuwe Museum Life 8 is uit!

 • Kabinet der heerlijkste Tekenwerken

  Gepubliceerd op 10.07.2014

  Tentoonstelling van 18de-eeuwse tekeningen uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.  Voorzien in het najaar van 2016. Het nieuwste eZine van Codart licht alvast een tipje van de sluier…

 • Het Musée Magritte Museum viert haar 5 jaar !

  Gepubliceerd op 05.06.2014

  Het Musée Magritte Museum opende haar deuren voor het publiek in juni 2009. Vijf jaar later hebben reeds meer dan 1.500.000 bezoekers de rijkste Magrittecollectie ter wereld bewonderd en is het museum een wereldwijd succesverhaal.

 • « Kandinsky & Russia » verkozen tot beste tentoonstelling van 2013

  Gepubliceerd op 09.04.2014

  De tentoonstelling « Kandinsky & Russia » die de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseerde, heeft net de prijs voor de beste Brusselse tentoonstelling van 2013 gewonnen.

 • Online handboek Digitising Contemporary Art

  Gepubliceerd op 16.12.2013

Museumshop

De Museumshop is een van de mooiste kunstboekhandels in Brussel, maar dat niet alleen...

Meer weten…

Steun ons

Word lid van de Vrienden van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, een vereniging van 2500 kunstliefhebbers die de instelling ondersteunt door in te spelen op de culturele verwachtingen van de leden.

Meer weten…

Educatie

EDUCATEAM wil de kunstenaars van de 15e eeuw tot vandaag, van wie de Koninklijke Musea al bijna 200 jaar werk bewaren, meer bekendheid geven en naar waarde doen schatten.

Meer weten…