Binnenkort

De Musea

 • Peter Paul Rubens en atelier : "De kroning van Maria". Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 162

  Musée Oldmasters Museum

  De voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw. De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.

  Meer weten…
 • Panamarenko (Henri Van Herwegen) : “Donderwolk”, 1971. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 12151

  Musée Modern Museum

  De verzameling moderne en hedendaagse kunst bestrijkt de periode vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag. In “De keuze van de conservatoren”, een thematische selectie, wordt deze rijke verzameling momenteel op een verhelderende manier benaderd door aandacht te besteden aan voortdurend wisselende thema’s. De collectie van het Musée Modern Museum zal binnenkort in haar volle pracht te bewonderen zijn in het Vanderborghtgebouw, een uitzonderlijke locatie in de binnenstad, op een steenworp van de Grote Markt.

  Meer weten…
 • Alphonse Mucha : " De natuur ", 1899-1900. Schenking van M. en Mevr. Gillion-Crowet aan het Brussels Gewest, 2006. Verzameling in depot bij de KMSKB

  Musée Fin-de-Siècle Museum

  Kunstliefhebbers zullen helemaal warmlopen voor dit nieuwe museum dat integraal gewijd is aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel, de hoofdstad van Europa niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat schilderijen, tekeningen, aquarellen, prenten, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.

  Meer weten…
 • René Magritte : “Het rijk der lichten”, 1954. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 6715

  Musée Magritte Museum

  Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum, een tentoonstellingsoppervlakte van 2500 m² ingericht volgens hedendaagse museologische normen, geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

  Meer weten…
 • Constantin Meunier : “De gebarsten smeltkroes”, 1884. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 10000 / 171

  Musée Meunier Museum

  De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831–1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.

  Meer weten…
 • Antoine Wiertz : “De mooie Rosine - Twee meisjes”, 1847. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 1935

  Musée Wiertz Museum

  Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806–1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden – Rubens, Michelangelo en Rafaël –, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.

  Meer weten…

Kunstwerk in de kijker

Fernand Khnopff: 'Melisande' - Pastel en kleurpotlood op papier, 330 x 330 mm

Fernand Khnopff Melisande

Meer weten…

De collectie

De collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bestrijken de periode vanaf de 15e eeuw tot vandaag.

Meer weten…

Nieuws

 • Uitzonderlijke sluiting van bepaalde musea op vrijdag 09/10

  Gepubliceerd op 08.10.2015

 • Meet the Artist

  Gepubliceerd op 24.09.2015

  Ontmoet de personen achter de kunstwerken en ontdek hun visies op onze huidige en toekomstige maatschappij. Na een boeiend gesprek met de kunstenaar in de Museum Arts Brasserie kan je zelf de 2050 tentoonstelling bezoeken om er de meer dan 70 verschillende artistieke creaties te vergelijken.

 • #AskACuratorDay

  Gepubliceerd op 15.09.2015

  De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nemen opnieuw deel aan de #AskACuratorDay op Twitter !

 • YOGA IN HET MUSEUM!

  Gepubliceerd op 07.09.2015

  De zes monumentale schilderijen die Gao Xingjian speciaal voor de Bernheim ruimte maakte, vormen de achtergrond van maandelijkse yogasessies!

 • Nationale feestdag België

  Gepubliceerd op 17.07.2015

  De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vieren 21 juli ook! Bezoek de prachtige collecties van onze Magritte, Fin-de-Siècle en Old Masters Musea voor slechts 1 euro per museum!

 • Zomer in het Museum

  Gepubliceerd op 02.07.2015

 • Vacatures

  Gepubliceerd op 12.06.2015

 • NOCTURNES CHAGALL

  Gepubliceerd op 11.06.2015

  Laatste dagen Chagall: uitzonderlijke nocturnes!

  http://www.expo-chagall.b…

 • Symposium : Critique and Crisis, in Image and Idea (16.04 - 17.04.2015)

  Gepubliceerd op 01.04.2015

  Dit slotsymposium is ook de finissage van de 30ste tentoonstelling van de Raad van Europa, "Desire for Freedom. Art in Europe since 1945".

 • Yoga in het museum!

  Gepubliceerd op 25.03.2015

  Ontspan met de kunst van Gao Xingjian

 • Bruegel: een nieuwe kijk op een meesterwerk

  Gepubliceerd op 08.12.2014

  Publicatievoorstelling

 • Samenwerking met Museomix Nord 2014!

  Gepubliceerd op 04.11.2014

  Museomix is het eerste globale evenement van onderzoek en culturele samenwerking: een marathon van 3 dagen en 2 nachten die in deze tijden van digitalisering een nieuw licht schijnt op het reilen en zeilen in musea.

Museumshop

De Museumshop is een van de mooiste kunstboekhandels in Brussel, maar dat niet alleen...

Meer weten…

Steun ons

Word lid van de Vrienden van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, een vereniging van 2500 kunstliefhebbers die de instelling ondersteunt door in te spelen op de culturele verwachtingen van de leden.

Meer weten…

Educatie

Educateam, dat is een gepassioneerd team van kunsthistorici die rondleidingen, ateliers, stages en voordrachten in een of meerdere van onze Musea aanbieden. Voor kinderen, jongeren en volwassenen, al dan niet in groepsverband.

Educateam, dat is ook Museum op Maat, aangepaste activiteiten voor zij die extra ondersteuning vragen.

Meer weten…