Cursus Amedeo Modigliani Een nieuwe sensualiteit voor de avant-garde

Amarant vzw

Docent: David Vergauwen

Amarant biedt vorming aan over de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van beeldende kunst, muziek en filosofie. Hun educatief aanbod omvat cursussen, tentoonstellingsbezoeken, daguitstappen en reizen. Amarant wil de essentiële rol die kunst en filosofie spelen in zelfontplooiing en de samenleving versterken.

Het oeuvre van Modigliani bevat vrijwel alleen portretten en dan nog voornamelijk van vrouwen. Hoewel hij hier en daar nog wel een landschapje schilderde, was de vrouwelijke vorm voor Modigliani de voornaamste inspiratie, vooral wanneer zij zich, zoals vaak, volledig bloot gaven.

Tegenwoordig geldt Modigliani als een van de grotere kunstenaars uit de klassieke avant-garde, maar zijn nogal eigenzinnige, sensuele stijl steekt enorm af tegen de robuuste postkubistische vormen van Picasso of Léger uit de jaren twintig. Tijdens de tien jaar dat hij als schilder actief was, maakte hij meer dan vierhonderd schilderijen. Het is niet makkelijk om deze bij een stijlstroming onder te brengen. Modigliani teerde namelijk op voorbeelden als Matisse en Toulouse-Lautrec, maar heeft evenveel gemeen met historische antecedenten als Boucher of Fragonard.

Reservatie

Tijdstip
10:15 > 12:45 & 14:00 > 16:30

Plaats
Auditorium B
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

Taal
Nederlands

Deelname
€ 26/23 (niet-leden/leden)

Inschrijvingen via Amarant