Meet the curator: Michel Draguet Maurice Wyckaert "Inner Landscapes"

Maurice Wyckaert

Michel Draguet

Een rondleiding doorheen de tentoonstelling met niemand minder dan Michel Draguet, tentoonstellingscommissaris en algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


Na Jules Schmalzigaug, Ferdinand Schirren, Marc Mendelson, Lismonde en Walter Leblanc, eren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met de retrospectieve van Maurice Wyckaert (1923-1996) nog één van de belangrijkste figuren van de naoorlogse kunst in België.

Na zijn studies aan de Académie de Bruxelles en het Vrije Atelier van Sint-Lambrechts-Woluwe, begint Maurice Wyckaert in de stijl van Jean Brusselmans. Aanvankelijk sterk beïnvloed door het Vlaamse expressionisme, schakelt hij stilaan over naar een lyrische abstractie in combinatie met kalligrafische elementen. De Germaanse cultuur en de laatste Amerikaanse kunstinnovaties brengen Wyckaert uiteindelijk tot zijn persoonlijke stijl. Kenmerkend is de uitbreiding van het kleurengebruik in de vele innerlijke landschappen.

Nauw verbonden met CoBRa via Asger Jorn en Serge Vandercam en als mede-oprichter van het tijdschrift  Meridiaan en de galerij Taptoe in 1955, sluit Maurice Wyckaert aan bij de Internationale Situationniste en de Mouvement international pour un Bauhaus imaginiste. Op 28 september 1960 leest hij de « Déclaration au nom de la quatrième conférence de l’Internationale Situationiste » voor (Verklaring namens de vierde conferentie van de internationale situationisten) in het Instituut voor hedendaagse kunst.

tickets
Taal (NL + FR)

Tijdstip

15:00-16:00

Onthaal

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

Tarieven

€ 10: normaal tarief
€ 8: -26 jaar
€ 8: Vrienden van de Musea

(inclusief toegang)

Meer informatie

reservation@fine-arts-museum.be
+ 32 (0)2 508 33 33
Dinsdag, donderdag & vrijdag: 10:00-12:00 / 14:30-16:00