Constantin Brancusi Amarant

cursus

Amarant

"Constantin Brancusi: Sublieme vorm tussen figuratie en abstractie" door Els Autrique

Wanneer Constantin Brancusi in 1904 aankomt in Parijs, heeft hij de eeuwenoude traditie van de houtbewerking uit zijn thuisland Roemenië in zijn bagage. Na een korte ervaring als assistent in het atelier van Rodin, gaat hij resoluut zijn eigen weg. Voortaan zal het materiaal zelf thema en vorm bepalen.

Geïnspireerd door niet-westerse en archaïsche kunst ontwikkelt hij in de periode 1909-1925 zijn hoofdthema’s als de kus, de vogel, de muzeDe harmonieuze uitgepuurde vormen zijn het resultaat van zoeken naar de essentie besloten in de materie. Van fundamenteel belang is de relatie tussen beeld en ruimte.

Zijn atelier in Montparnasse waarin hij steeds nieuwe ruimtelijke relaties tussen werken uitprobeert, wordt hét kunstwerk vanaf de jaren’20. Voor hem is de sokkel een volwaardig element. In de ‘eindeloze kolom’ vormen sculptuur en sokkel een eenheid, die opgaat in de oneindige ruimte.

AMARANT: ART OF COURSE

Amarant biedt vorming aan over de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van beeldende kunst, muziek en filosofie. Hun educatief aanbod omvat cursussen, tentoonstellingsbezoeken, daguitstappen en reizen. Amarant wil de essentiële rol die kunst en filosofie spelen in zelfontplooiing en de samenleving versterken.

TAAL (NL)
TIJDSTIP