Performance van hedendaagse kunstenares Samah Hijawi Godefroid: The bastard son of Antar Bin-Shaddad (2019)

Performance (in Arabisch)

Op 4 & 5 december 2019

performance van hedendaagse kunstenares Samah HIJAWI (in Arabisch)

Een verhaal dat reist door tijd en ruimte brengt kunstenares Sama Hijawi en haar grootmoeder samen in Palestina. Ze zijn in het gezelschap van twee bekende Europeanen: kruisvaarder Godfried van Bouillon en schilder Pieter Bruegel. Het excentrieke viertal maakt verschillende millennia mee en laat geen enkel continent links liggen. Gaandeweg verliezen de personages iedere vorm van context en krijgen ze een nieuwe plaats in de koloniale geschiedenis. Het stuk toont ons hoe kolonialisme diep geworteld zit in de Europese kunst.

Samah Hijawi is een beeldend kunstenares en onderzoekster van Palestijnse afkomst. Haar werk behandelt thema’s als trauma en dislocatie in het Midden-Oosten en werd onder meer getoond in het MoMa in New York en het Beirut Art Center.

Samah Hijawi: performer, concept

Reem Shilleh: dramaturgie

Gregor Van Mulders: techniek

Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek | Co-productie: BOZAR, Chaire Mahmoud Darwich, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Moussem, A.M. Qattan Foundation, KAAP | Coaches: Frederik Le Roy, Sana Ghobbeh, Einat Tuchman & Lilia Mestre. // Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap, MMAG Foundation, Nadine, en De School van Gaasbeek