Museum Night Fever Denkbeeldige brief, rondleidingen, dansperformances

Nocturne

Welkom in het bijzondere universum van de schilder, beeldhouwer en auteur Antoine WIERTZ (1806-1865), een van de meest controversiële Belgische en romantische kunstenaars. In 1850 liet deze visionair op kosten van de Belgische staat dit indrukwekkende Atelier bouwen, dat na zijn dood in 1865 een Museum werd en al in 1868 bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten werd gevoegd. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen van wel 12 meter lang, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden - Rubens, Michelangelo en Rafael – maar ook zijn talloze kleine schetsen.

WIERTZ is heel bekend om zijn dramatische onderwerpen zoals Honger, Waanzin en Misdaad, een schilderij waarvan de Amerikaanse kunstenares R.H. Quaytman diep onder de indruk was, toen ze toevallig zijn atelier-museum ontdekte tijdens haar bezoek aan Brussel in 2019, op zoek naar lokale inspiratie voor haar huidige tentoonstelling in WIELS.

Dit voorbeeldig parallel WIERTZ-WIELS zal voelbaar zijn met de verspreiding van een folder / denkbeeldige brief van R.H. Quaytman aan Antoine Wiertz.

Vier jonge gidsen (FR, NL, ENG, DE) zullen al hun talenten inzetten om de rebelse persoonlijkheid en het paradoxale oeuvre van Wiertz te evoceren.

Acht 16-jarige dansers van de opleiding Moderne Dans van de Brusselse Circusschool, onder leiding van Lydia Mboko, brengen samen, solo of in duo een belichaming van de werken van Wiertz en geven een andere dimensie aan deze intieme maar majestueuze ruimte. Muziek, zang, beweging, gemaskerde of onbedekte gezichten: creatieve en revolutionaire energie zal er zijn!

 

MUSEUM NIGHT FEVER

Eindelijk! Museum Night Fever is terug en hoe! 23 oktober belooft meer dan ooit een avond vol vertrouwde ervaringen in een nieuw jasje te worden. Wat we het voorbije jaar allemaal zo hard gemist hebben, is wat schwung in ons leven. Maar no more! Van 19.00 tot 1.00 uur laten duizend jonge talenten een nieuwe wind waaien door 29 musea en krijg jij weer die stevige portie pit waar je zo naar hebt verlangd. Tentoonstellingen in een nieuwe jasje, performances, installaties, livemuziek, dj's, dans, films, uitzinnige animaties, rondleidingen en knetterende ontmoetingen: we zijn vertrokken voor een nacht vol donderslagen bij heldere hemel en verrassende wendingen!  

tickets

TIJDSTIP

19:00 - 00:00

LOCATIE

Musée Wiertz Museum
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Vautierstraat 62
1050 Brussel

TARIEVEN

Voorverkoop: 13€
De dag zelf: 17€

 
ORGANISATIE

Brusselse Museum Raad
Koningsgalerij 15, 1000 Brussel
http://www.museumnightfever.be
info@brusselsmuseums.be
+32 (0) 2 512 77 80