Kunstwerk in de kijker

Fernand Khnopff: 'Melisande' - Pastel en kleurpotlood op papier, 330 x 330 mm

Fernand Khnopff
Grembergen (Dendermonde) 1858 - Sint-Joost-ten-Node (Brussels) 1921

Melisande
Pastel en kleurpotlood op papier, 330 x 330 mm, inv. 12273
© KMSKB, BrusselFernand Khnopff Melisande

Pastel en kleurpotlood op papier

Fernand Khnopff vervaardigde dit en een bijna identiek pastel waarschijnlijk in 1907, het jaar waarin Khnopff de kostuums ontwierp voor Pelleas en Melisande, een opera van Debussy naar werk van Maeterlinck en dat jaar opgevoerd in de Koninklijke Muntschouwburg van België. Zowel de theaterpersonages van Maeterlinck als de operamuziek van Wagner en Debussy vormden een voorname inspiratiebron voor Khnopff en zijn Belgische collega’s op het einde van de 19de eeuw. Zo is dit werk ook deel van de interactie tussen literatuur, theater en muziek die zo typisch was voor het einde van de 19de eeuw. Het wordt in deze context in het Fin-de-Siècle-Museum tentoongesteld.

De cirkel is een vaak terugkerend motief in het oeuvre van Khnopff. Het symboliseert de afgesloten wereld waarin Khnopff zich terugtrok. De droom, het hiernamaals, de intimiteit en het terugplooien op zichzelf kunnen in verband gebracht worden met de voorgestelde figuur. Zelfs de spiegel wordt op een impliciete manier weergegeven en verwijst naar een reflectie over zichzelf.

Deze versie van Melisande bevond zich aanvankelijk in de collectie van Léo Errera die deel uitmaakte van een belangrijke familie van Brusselse verzamelaars. Het werd in 2012, op een veiling, voor de Musea gekocht.