COLLOQUIUM : Voor en na? Continuïteit of breuk? De Belgische kunst tijdens de Groote Oorlog (24 & 25.11.2016)

Gepubliceerd op 02.09.2016

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren een internationaal wetenschappelijk colloquium gewijd aan de plaats van de Belgische moderne kunst in de Europese context. Om generaties te confronteren, zullen zowel avant-garde als traditionele of bijzondere standpunten aan bod komen.

In de geschiedschrijving van de Europese kunst wordt de Eerste Wereldoorlog meestal omschreven als een periode van breuk, die de opkomst van de avant-garde bevorderd heeft. Het colloquium stelt zich als doel om deze klassiek geworden stelling te confronteren met de specifieke culturele situatie van de Belgische kunst in de beginjaren van de twintigste eeuw. De artistieke evolutie binnen de Belgische kunst in de periode van de Eerste Wereldoorlog alsook de verspreiding van kunstwerken, de situatie van de musea, galerijen en kunstverenigingen en de culturele transfers  zullen van hieruit bestudeerd worden. De eenvoudige tweedeling VOOR / NA  laat toe dit onderzoeksdomein systematisch te structureren en tevens de vraag naar het TIJDENS te stellen.

De thema’s van het colloquium komen ook aan bod in de tentoonstelling 14-18 - Rupture or Continuity.

Tijdschema: 10u - 17u
Talen: Engels, Frans, Nederlands