Een "Kunst & Mensenrechten"-parcours beschikbaar vanaf september

Gepubliceerd op 26.06.2019

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de Belgische afdelingen van Amnesty International hebben samen een mensenrechten-parcours uitgestippeld doorheen de collecties van de musea.

Vanaf 2 september 2019 wordt het parcours aan schoolgroepen, groepen volwassenen en individuele bezoekers aangeboden. Het programma "Museum op Maat" biedt ook aangepaste rondleidingen aan voor kwetsbare doelgroepen of bezoekers met een handicap. Dankzij de steun van Become a Friend, zijn er op elke eerste woensdag van de maand (om 15u) gratis rondleidingen voorzien

De bezoeker krijgt ook toegang tot een tiental video’s aan de hand van QR-codes in het museum. De video’s tonen dialogen tussen kunstkenners en mensenrechtenexperten, bij topstukken uit de collectie. 10 verschillende mensenrechten worden in de video’s aangekaart.
Zo praten Françoise Tulkens, voormalig rechter aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, en kunsthistoricus Anthony Spiegeler over gerechtigheid; journaliste Anne-Marie Impe en kunsthistoricus/gids-docent Jean-Philippe Theyskens hebben het dan weer over vrouwenrechten; terwijl Ellen Desmet, professor migratierecht aan de Universiteit van Gent, en kunsthistorica Isabelle Vermote het onderwerp migratie bespreken.

> ontdek het programma hier

> bekijk de trailer hier

> bekijk alle video's hier