Nieuwe aanwinst: Albert Gregorius, De ontvoering van Helena (ca. 1800)

Gepubliceerd op 15.12.2017

Deze aankoop vervolledigt de neoclassicistische collectie van de KMSKB en sluit aan bij de recente aankopen van tekeningen van Jean-Bernard Duvivier en François-Joseph Navez.

De collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bevat maar weinig neoklassiek werk met een thema uit de oudheid. De tekening van Albert Gregorius (Brugge 1774 - Brugge 1853) is typerend voor een vrij goed gedocumenteerde maar miskende periode uit de geschiedenis van de Belgische kunst. Zij is heel grafisch en zuiver, met geaccentueerde omtreklijnen, musculaturen en drapering.

Albert Gregorius is een weinig bekende Frans-Belgische kunstschilder, tekenaar en illustrator. Als oud-leerling van de Kunstacademie van Brugge, vertrekt hij naar Parijs waar hij in 1801 de leerling wordt van zijn stadgenoot Joseph-Benoît Suvée en daarna, vanaf 1802, van Jacques-Louis David. In 1835, na 33 jaar in Parijs, wordt hij benoemd als directeur van de Kunstacademie van zijn geboortestad. Hoofdzakelijk als portrettist werkzaam, stelt Gregorius tentoon op de Salons te Parijs van 1812 tot 1835.