Onthulling van een meesterwerk van Gauguin na 11 maanden restauratie

Gepubliceerd op 29.11.2017

Een jaar geleden lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een crowdfundingsactie om een schilderij van Paul Gauguin te restaureren. In slechts drie weken tijd werd het doel van 45.000 EUR bereikt dankzij de gulle bijdrage van het publiek en de belangrijke steun van het Baillet Latour Fonds.
Na 11 maanden van zorgvuldige restauratie onthult het museum “Het portret van Suzanne Bambridge” in het Musée Fin-de-Siècle Museum tijdens een exclusieve avond voor de grote schenkers op woensdag 29 november.

De Museumdirectie en de restaurateur belichten er de verschillende fasen van de restauratie en de nieuwe bevindingen rond het werk. Hieruit zal o.a. blijken dat Gauguin zelf restauraties op het schilderij uitvoerde, in Tahiti, en dat hij zelfs een vingerafdruk achterliet in de picturale laag.

“Het portret van Suzanne Bambridge” is een van Paul Gauguins meesterwerken. Hij schilderde het tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti (1891). Het is bovendien één van zijn eerste (en zeldzame) frontale portretten. Het werk onderging heel wat beproevingen en schade door herhaalde verplaatsingen, opslag in slechte stockageruimtes en weinig professionele restauraties. In 1923 kopen de KMSKB het werk uiteindelijk aan.

Vanaf donderdag 30 november 2017 kan het publiek het gerestaureerde werk in de permanente collectie van het Musée Fin-de-Siècle Museum herontdekken, samen met twee andere werken van Gauguin: "Gesprek in de weide. Pont-Aven" (1888) en "Bretoense kruisweg" (1889).

VIDEO bekijken (dat 11 maanden restauratie in 1min in beeld brengt):

Lijst van schenkers zien: Lijst (PDF)

Crowdfundingsplatform met uitleg over de verschillende stappen van de restauratie.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wensen de schenkers hartelijk te bedanken voor  hun deelname aan de crowdfundingsactie die de restauratie van Paul Gauguins "Portret van Suzanne Bambridge" mogelijk maakte. Dankzij de kostbare giften is het gerestaureerde schilderij weer in zijn volle pracht en praal in het Musée Fin-de-Siècle Museum te bewonderen.