"Second Canvas": een nieuwe app voor de collectie Hollandse School van de KMSKB

Gepubliceerd op 29.10.2018

Second Canvas Fine Arts Belgium dompelt je onder in de prachtige collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Zoom in op verborgen details en laat je meevoeren door de conservator die je alle hoeken van de schilderijen leert kennen. Deel uw favoriete detail of bekijk deze pareltjes op uw tv-scherm thuis of op school.

Second Canvas

Second Canvas Fine Arts Belgium, gemaakt door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in samenwerking met Madpixel, start deze ontdekkingstocht in de Nederlandse Gouden eeuw. Dit naar aanleiding van de opening (februari 2019) van een gerenoveerde vleugel van het Musée Old Masters Museum die volledig gewijd is aan een hondertal schilderijen uit de ‘Hollandse school’ van de 17de eeuw.

De vijf werken die u momenteel via de Second Canvas app worden aangeboden, bewijzen dat naast Rembrandt en Frans Hals ook minder bekende tijdgenoten prachtige schilderijen nalieten.
Vandaag beschikbaar via de Second Canvas Fine Arts Belgium app in de beste kwaliteit en resolutie:

- Meindert Hobbema, De watermolen, (1663-1668)
- Jan Asselijn, De doortocht van het wad, (1647-1648)
- Rachel Ruysch, Stilleven met bloemenruiker en pruimen, 1704
- Maarten Boelema de Stomme, Banketje met baardmanskruik en nautilusbeker, 1644
- Jan Davidsz. De Heem, Vanitas, 1652

Belangrijkste mogelijkheden:

- Voor computers, smartphones en tablets in het Nederlands, Frans en Engels
- Een superzoom voor het ontdekken van alle details dankzij de gigapixelresolutie van de beelden (ultra HD)
- Ontdek deze meesterwerken stap voor stap onder tekstuele begeleiding van museumexperts
- Vertel en deel uw eigen verhalen en geselecteerde details in superhoge resolutie via social media
- Download de details en de bijbehorende verhalen zodat u ze ook offline kunt bekijken
- Connecteer uw tablet of smarphone op uw TV of een projector op school om de schilderijen op full screen te zien terwijl je de beelden zelf manipuleert

Schilderijen uit Nederlandse Gouden Eeuw in de KMSKB

Op 1 februari 2019 wordt een volledig gerenoveerde vleugel van het Museé Old Masters Museum geopend waarin voortaan een honderdtal schilderijen uit Nederlandse Gouden Eeuw permanent tentoongesteld zullen worden. In totaal bezitten de KMSKB zo’n 320 schilderijen uit de ‘Hollandse school’ van de 17de eeuw waarin alle genres vertegenwoordigd zijn. Deze kwalitatief hoogstaande deelcollectie is tot nog toe veel te weinig bekend. Dat is slechts gedeeltelijk te verklaren door het feit dat ze behoort tot een museum waarin voornamelijk kunstwerken uit de Zuidelijke Nederlanden en België verzameld en getoond worden. Door plaatsgebrek in de voor het publiek toegankelijke zalen en omwille van hun materiële toestand hebben vele schilderijen decennialang de reserves niet verlaten.

De afgelopen jaren werden heel wat 17de-eeuwse Hollandse schilderijen gerestaureerd. Ze wachten nu om ontdekt of herontdekt te worden. De Second Canvas-app laat je nu al toe om vijf prachtige schilderijen in detail te verkennen.

> download hier gratis de Second Canvas-app

> meer informatiewww.secondcanvas.net