74.000 bezoekers voor de Rik Wouters tentoonstelling!

Gepubliceerd op 12.07.2017

De voorbije Wouters retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 74.421 bezoekers mogen ontvangen over een periode van minder dan 4 maanden.
Deze tentoonstelling bracht, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken hebben de bezoekers ondergedompeld in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hadden prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Als orgelmoment, sloot deze exclusieve overzichtstentoonstelling de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar af.
Na Ensor, Khnopff, Spilliaert, Magritte, Delvaux en Alechinsky zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zo hun monografische verkenning van de lichtende voorbeelden van de Belgische moderne en hedendaagse kunst voort. Met succes.> de tentoonstelling in cijfers
> de tentoonstelling op social media (best of Twitter, Facebook, Insagram, YouTube)
> persbeelden


OVER DE TENTOONSTELLING
Van 10 maart tot 2 juli organiseerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een uitzonderlijke retrospectieve tentoonstelling gewijd aan Rik Wouters.
De kunstenaar heeft een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd. Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België.
De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avantgardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor of Cézanne nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen; zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.

Dankzij de Rik Wouters retrospectieve bevestigen de KMSKB nogmaals hun opdracht als openbare dienst. De musea ontvangen een breed publiek, van specialist tot amateur en van jong tot oud. Dit succes verspreidt zich ook op Facebook, Twitter, Instagram en Youtube, de plezierbarometers van onze bezoekers (zie bijlagen).