Bijna 100.000 bezoekers voor de tentoonstelling Dalí & Magritte

Gepubliceerd op 20.12.2019

De Dalí & Magritte tentoonstelling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomde zonet haar 95.118de bezoeker. De expo gewijd aan de twee grote iconen van het surrealisme opende op 11 oktober en kent groeiend succes. Het museum registreerde pieken van boven de 5.000 bezoekers in het weekend. Om de wens van het publiek in te willigen, zal de tentoonstelling - die vaak "sold out" is - uitzonderlijk 7 dagen per week (inclusief maandag) geopend zijn vanaf 23 december. Er werden ook nieuwe data voor familieactiviteiten aan het programma toegevoegd.

De tentoonstelling loopt nog bijna twee maanden, tot 9 februari 2020. Het is aangeraden om tickets online te reserveren.

Over de tentoonstelling Dalí & Magritte

Negentig jaar na hun allereerste ontmoeting belicht deze tentoonstelling voor het eerst de persoonlijke, filosofische en esthetische band tussen Salvador Dalí et René Magritte. Aan de hand van 100 schilderijen, sculpturen, tekeningen en foto’s, gaat de expo Dalí & Magritte dieper in op hun relatie, waar wederzijdse invloed, dialoog en rivaliteit een belangrijke rol spelen. Meer dan 40 internationale musea en privécollecties hebben hun meesterwerken uitgeleend voor dit unieke evenement.
Salvador Dalí en René Magritte ontmoeten elkaar in het voorjaar van 1929 in Parijs, in het bijzijn van de grote namen van de artistieke avant-garde. In augustus van datzelfde jaar reist Magritte op uitnodiging van Dalí naar Cadaqués, de thuishaven van de Spaanse schilder. Deze surrealistische zomer - ook Éluard, Miró en Buñuel maken deel uit van het gezelschap - zal beslissend blijken te zijn.
Dalí en Magritte stellen de werkelijkheid ter discussie, trekken onze manier van kijken in twijfel en zetten onze zekerheden op losse schroeven. Ondanks hun zeer uiteenlopende creaties en hun wel erg verschillende persoonlijkheid – die er uiteindelijk voor zal zorgen dat hun wegen scheiden – bestaat er een fascinerend verwantschap tussen de Catalaan en de Belg.

De tentoonstelling Dalí & Magritte staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin, en wordt georganiseerd door de KMSKB in samenwerking met het Dalí Museum (St. Petersburg, Florida), de Gala-Salvador Dalí Foundation en de Magritte Foundation. De tentoonstelling maakt deel uit van de festiviteiten rond het 10-jarig jubileum van het Magritte Museum, dat sinds 2009 al meer dan 3 miljoen bezoekers verwelkomde.

Vier creatieve ruimtes in de tentoonstelling dompelen de bezoeker onder in het artistieke proces van Dalí en Magritte. Ook de immersieve "Cloud Room" zorgt voor een poëtische beleving. Het is een 360 °-ervaring geïnspireerd door het werk Temps menaçant, dat Magritte schilderde tijdens zijn verblijf in Cadaqués in 1929.