FINE ARTS & HUMAN RIGHTS "Kunst & mensenrechten"-parcours vanaf september in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gepubliceerd op 26.06.2019

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de Belgische afdelingen van Amnesty International hebben samen een mensenrechten-parcours uitgestippeld doorheen de collecties van de musea. Vanaf september 2019 wordt het parcours aan schoolgroepen, groepen volwassenen en individuele bezoekers aangeboden. Het programma "Museum op Maat" biedt ook aangepaste rondleidingen aan voor kwetsbare doelgroepen of bezoekers met een handicap.
Elke eerste woensdag van de maand (om 15u) zijn er gratis rondleidingen voorzien, dankzij de steun van Become a Friend.

De bezoeker krijgt ook toegang tot een tiental video’s aan de hand van QR-codes in het museum. De video’s tonen dialogen tussen kunstkenners en mensenrechtenexperten, bij topstukken uit de collectie. 10 verschillende mensenrechten worden in de video’s aangekaart.
Zo praten Françoise Tulkens, voormalig rechter aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, en kunsthistoricus Anthony Spiegeler over gerechtigheid; journaliste Anne-Marie Impe en kunsthistoricus/gids-docent Jean-Philippe Theyskens hebben het dan weer over vrouwenrechten; terwijl Ellen Desmet, professor migratierecht aan de Universiteit van Gent, en kunsthistorica Isabelle Vermote het onderwerp migratie bespreken.

De volledige reeks videoclips zal op 2 september 2019 beschikbaar zijn.

> bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AkVHSmGCBhg&t=126s

> ontdek de eerste videoclips: https://www.youtube.com/playlist?list=PLtuL8dXe6EMQStxpPAm4Dxwu922oaipF6

VERBATIMS

“Dit mensenrechtenparcours licht cruciale mensenrechten toe aan de hand van werken uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het betreft werken van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw, zoals “De gerechtigheid van keizer Otto” van Dirk Bouts of “De landverhuizers” van Eugène Laermans,” legt Michel Draguet, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, uit. “Elk thema verwijst naar een of meerdere artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948, die we op deze verjaardag zeker wilden herdenken.”

“We zijn verheugd dat we dit project samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben kunnen realiseren,” zegt Philip Hensmans, directeur van Amnesty International Belgium. “Het zal helpen om een uitgebreid en divers publiek bewust te maken van de mensenrechtenproblematiek; om hen open te stellen voor de verschillende dimensies van kunst, de wereld en de samenleving; om de kunstgeschiedenis en de mensenrechten in perspectief te plaatsen; en om reflectie te stimuleren.”

Project gesteund door 4 Wings Foundation, Maecenas Circle en Become a Friend