MAGRITTE: Opening van een uitzonderlijke tentoonstelling

Gepubliceerd op 12.10.2017

Op vrijdag 13 oktober openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst” als afsluiting van het Magritte jaar dat georganiseerd werd ter ere van het overlijden van de kunstenaar 50 jaar geleden.
De tentoonstelling creëert een dialoog tussen de originele werken van Magritte en hun interpretaties door moderne en hedendaagse kunstenaars, gaande van Marcel Broodthaers over Andy Warhol tot en met de meest hedendaagse kunstenaars. 50 jaar na zijn overlijden, boeit René Magritte nog steeds.

Meer dan 150 werken, schilderijen, tekeningen, foto’s, films van Magritte en andere bekende kunstenaars, stellen onze kijk en denken in vraag. Onder de meesterwerken bevindt zich het iconische “Ceci n’est pas une pipe” (Het verraad der beelden), dat voor de eerste keer na 45 jaar terug in België is!
Marcel Broodthaers belichaamt de artistieke verwantschap met Magritte ongetwijfeld het best: hij bevraagt zowel het statuut van het object als dat van de taal. Andere kunstenaars zoals Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo en Gavin Turk herdefiniëren onze verhouding tot Belgiës grootste surrealist.
Het parcours loopt verder in het Magritte Museum, waar enkele hedendaagse creaties interageren met de grootste Magritte collectie ter wereld.

Voor deze gelegenheid zullen tot  en met 18 februari 2018 zowel de tentoonstelling als het Magritte Museum uitzonderlijk 7 dagen op 7 open zijn.