Pierre Alechinsky en Aboriginele kunst in de kijker bij de KMSKB

Gepubliceerd op 31.03.2021

Van 1 april tot 1 augustus 2021 wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) een unieke tentoonstelling aan Pierre Alechinsky, een markante figuur van de hedendaagse kunst in België.  Naar aanleiding van een nieuwe uitzonderlijke schenking van de kunstenaar - die bestaat uit 45 werken -, presenteert de tentoonstelling "Carta canta" een selectie uit de ongeveer 270 werken van Alechinsky die door de KMSKB worden bewaard. De tentoonstelling brengt hulde aan de ontembare schilder, tekenaar en etser aan de hand van meer dan 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho's en schilderijen. Deze werken, gemaakt tussen 1948 en 2020, nemen de bezoeker mee naar een veelzijdig en fantasievol papieren universum.

Tegelijkertijd kunnen bezoekers "Aboriginalities" ontdekken. De tentoonstelling verkent de fascinerende wereld van de Aboriginele schilderkunst – tegelijkertijd doordrenkt van traditie én uitermate hedendaags, steeds verankerd in het spirituele. Meer dan enkel een fysieke en zintuigelijke ervaring; nodigt Aboriginele kunst het publiek uit om zijn verhouding tot de aarde en het universum in vraag te stellen. De levendige en kleurrijke tentoonstelling is opgebouwd rond een greep uit de privé-verzameling van Marie Philippson, die al meer dan 20 jaar gepassioneerd is door de Aboriginele cultuur en kunst.
Het museum maakt er dus een een seizoen vol spontaniteit, kleur en vreugde van!

Bovendien heropent het Fin-de-Siècle Museum, na een sluiting van een jaar wegens Covid-19, eindelijk zijn deuren.