RIK WOUTERS: opening van een langverwachte retrospectieve

Gepubliceerd op 08.03.2017

Van 10 maart tot 2 juli 2017 organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), een uitzonderlijke retrospectieve gewijd aan Rik Wouters. Hij is zowel  een meester in het schilderen, beeldhouwen en tekenen als een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België. Rik Wouters heeft een levendig en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisteren tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd.

Deze tentoonstelling brengt, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken dompelen de bezoeker onder in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hebben prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Deze exclusieve overzichtstentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar.

De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor of Cézanne nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen; zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.

Na Ensor, Khnopff, Spilliaert, Magritte, Delvaux en Alechinsky zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zo hun monografische verkenning van de lichtende voorbeelden van de Belgische moderne en hedendaagse kunst voort.