Five Modern Masterpieces in dialogue with the collections

Digital Experience

>

Five Modern Masterpieces in dialogue with the collections

Five Modern Masterpieces in dialogue with the collections is een origineel en innovatief concept dat vijf topstukken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst in de schijnwerpers plaatst. Zij aan zij voorgesteld met een selectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van andere kunstenaars uit de collectie, plaatsen deze laatste de meesterwerken in context en gaan ze interessante discussies met hen aan. Het directe contact met de werken wordt versterkt door een interactieve tool die zorgt voor een digitale verlenging van de ervaring. De extra inhoud, voorgesteld in een multimediale cilinder via video’s, numerieke tafel en projecties in hoge definitie, zorgt voor een globale benadering van de artistieke creatie. De sfeermuziek is een creatie van Daniel Offermann, bassist van de Belgische groep Girls in Hawaii.

In een originele en innovatieve voorstelling wordt het verhaal verteld van vijf topstukken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst aan de hand van een selectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van andere kunstenaars vertegenwoordigd in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De bezoeker wordt uitgenodigd om de verschillende werken met elkaar te verbinden, de diverse invloeden, de context, de oorsprong en de samenloop van thema’s te achterhalen. Zo ontstaat een bijzondere dialoog rondom de notie van meesterwerk. Dit is steeds een culturele constructie gedragen door de maatschappij op een bepaald ogenblik. Wat gisteren als een meesterwerk werd beschouwd, zal dat niet noodzakelijk morgen zijn: hun identificatie is historisch bepaald en verandert naargelang de verschillende voorwaarden. De Musea zetten de internationaal erkende Salvador Dalí, Marcel Broodthaers, Francis Bacon, Paul Delvaux en Victor Servranckx tegenover Firmin Baes, Louis Buisseret, Charles De Coorde, Philippe De Gobert, Prosper De Troyer, Paul Maas, Karel Maes, Marcel Mariën, E.L.T. Mesens, Léon Navez, Anna Staritsky of Edmond Van Dooren. Zal de nieuwe invalshoek, gecreëerd door deze confrontatie  een nieuwe interpretatie geven aan minder bekende werken en soms vergeten kunstenaars en hen tot de meesterwerken van morgen dopen?

Om deze ervaring te verrijken, biedt de multimediale cilinder (“digital experience”) via extra inhoud – video’s, digitale kunst, touchscreen, projecties in hoge resolutie, … - een volledige benadering aan van de artistieke creatie. Het project sluit aan bij de wens van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België om continu de digitale ervaring binnen het museum te vernieuwen. De multimediale cilinder staat voor minimum drie jaar in het midden van de ruimte. Hiermee zal elke nieuwe selectie van de collectie moderne en hedendaagse kunst op een digitale manier aangevuld en gestoffeerd worden.De vijf topstukken van de moderne en hedendaagse kunst worden getoond ter gelegenheid van het project 100 Masters (100 topstukken van Brusselse musea), georganiseerd door de Brusselse Museumraad.

 

#100masters

Digital experience powered by Tree top National lottery Become a friend

 

 

 

 

 

 


De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wensen hun partners te bedanken die dit concept mogelijk maakten: TreeTop, de Nationale Loterij en de Vrienden van het Museum (Become a Friend).
In het concept Digital Experience werden de virtuele tentoonstellingen die in de tentoonstellingsruimte geprojecteerd worden, ontwikkeld in het kader van het Europees project Creative Europe SHAREX.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
PATIO
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - vrijdag 10:00 - 17:00
Weekend            11:00 - 18:00

De kassa’s sluiten om 16:30 tijdens de week en om 17:30 tijdens het weekend. De musea zijn gesloten op maandag.

Tarieven

Gratis toegang bij aankoop van een ticket voor het Musée Oldmasters Museum of een combiticket (te verkrijgen via de ticketbalie of online)

RONDLEIDINGEN
Voor schoolgroepen en volwassenen.
‘Museum op maat’: rondleidingen en aangepaste activiteiten voor publiek met specifieke behoeften.
reservation@fine-arts-museum.be
+32 (0)2 508 33 33

#100Masters
neem een #100masters plan aan onze infobalie, download het gratis parcours voor volwassenen (PDF) of kinderen / 6-12 jaar (PDF) en verzamel alle topstukken tijdens uw zoektocht door de musea.