Rik Wouters Retrospectieve

Tentoonstelling

>

Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft Rik Wouters een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 34-jarige leeftijd. Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen een uitzonderlijke retrospectieve tentoonstelling. Voor de eerste keer brengen deze twee musea de belangrijkste verzameling werken samen van de vermaarde Belgische kunstenaar van de vroege 20e eeuw samen. Zeldzame bruiklenen van privécollecties en grote internationale musea vervolledigen het aanbod. Deze belangrijke tentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar.

De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne of ook Renoir nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen; zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.

FREE WORKSHOP : Do it yourself !

Elke bezoeker, groot en klein, kan zich uitleven in het Rik Wouters-atelier dat zich aan het begin van de tentoonstelling bevindt. Schilderezels, een grote tafel, een spiegel geven je de kans de onderwerpen van Wouters zelf aan te pakken. Het atelier is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de tentoonstelling met een specifieke begeleiding elke zaterdag en zondag tussen 14 en 18u. 

Deze atelierruimte wordt u aangeboden dankzij de steun van Maecenas Circle.
De animaties van het weekend worden u aangeboden door Become a Friend.
In samenwerking met Recyclart - FABRIK

Rondleidingen voor volwassenen én kinderen!

In de retrospectieve tentoonstelling Rik Wouters bieden we individuele bezoekers en families tijdens het weekend rondleidingen aan. Terwijl de volwassenen een rondleiding volgen, kunnen de kinderen (6-12 jaar) zich creatief uitleven in het atelier.

Deze activiteit vindt plaats op zondag 26 maart23 april en 21 mei om 15u00.
Reserveren noodzakelijk.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - tot en met vrijdag: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa’s sluiten om 16:30 tijdens de week en om 17:30 tijdens het weekend

De musea zijn gesloten op maandag en 01.05.2017

Tarieven

Individuele bezoekers (*incl. audiogids)

 

Volwassene € 14,50
Senior (+65 jaar) € 12,50
Kind / Jongere (-26 jaar) € 8,00
Belgisch onderwijzend personeel € 8,00
Persoon met een beperking + begeleider € 8,00
Vrienden van de KMSKB / Pers / ICOM € 0,00

 

 Groepen (*incl. audiogids)

 

Volwassene (min. 15 personen of meer) € 10,50
Schoolgroepen (-26 jaar) € 3,50

* De audiogidsen zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

 

B-Dagtrip : « Trein + Toegang »

Koop uw tickets online. De gratis tickets zijn enkel ter plaatste beschikbaar (Regentschapsstraat 3 – 1000 Brussel) of, in geval van schoolgroepen of rondleidingen, via reservation@fine-arts-museum.be .