De Musea

 • Alphonse Mucha : " De natuur ", 1899-1900. Schenking van M. en Mevr. Gillion-Crowet aan het Brussels Gewest, 2006. Verzameling in depot bij de KMSKB

  Musée Fin-de-Siècle Museum

  Kunstliefhebbers zullen helemaal warmlopen voor dit nieuwe museum dat integraal gewijd is aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel, de hoofdstad van Europa niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat schilderijen, tekeningen, aquarellen, prenten, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.

  Meer weten…
 • Peter Paul Rubens en atelier : "De kroning van Maria". Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 162

  Musée Oldmasters Museum

  De voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw. De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.

  Meer weten…
 • Panamarenko (Henri Van Herwegen) : “Donderwolk”, 1971. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 12151

  Musée Modern Museum

  De verzameling moderne en hedendaagse kunst bestrijkt de periode vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag. In “De keuze van de conservatoren”, een thematische selectie, wordt deze rijke verzameling momenteel op een verhelderende manier benaderd door aandacht te besteden aan voortdurend wisselende thema’s. De collectie van het Musée Modern Museum zal binnenkort in haar volle pracht te bewonderen zijn in het Vanderborghtgebouw, een uitzonderlijke locatie in de binnenstad, op een steenworp van de Grote Markt.

  Meer weten…
 • René Magritte : “Het rijk der lichten”, 1954. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 6715

  Musée Magritte Museum

  Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum, een tentoonstellingsoppervlakte van 2500 m² ingericht volgens hedendaagse museologische normen, geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

  Meer weten…
 • Constantin Meunier : “De gebarsten smeltkroes”, 1884. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 10000 / 171

  Musée Meunier Museum

  De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831–1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.

  Meer weten…
 • Antoine Wiertz : “De mooie Rosine - Twee meisjes”, 1847. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 1935

  Musée Wiertz Museum

  Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806–1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden – Rubens, Michelangelo en Rafaël –, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.

  Meer weten…

Kunstwerk in de kijker

Fernand Khnopff: 'Melisande' - Pastel en kleurpotlood op papier, 330 x 330 mm

Fernand Khnopff Melisande

Meer weten…

De collectie

De collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bestrijken de periode vanaf de 15de eeuw tot vandaag.

Meer weten…

Nieuws

Museumshop

De Museumshop is een van de mooiste kunstboekhandels in Brussel, maar dat niet alleen...

Meer weten…

Steun ons

Become a Friend

In persoon of als bedrijf, uw steun is essentieel om de toekomst van onze Musea te verzekeren.

Meer weten…

Educatie

Educateam

Educateam, dat is een gepassioneerd team van kunsthistorici die rondleidingen, ateliers, stages en voordrachten in een of meerdere van onze Musea aanbieden. Voor kinderen, jongeren en volwassenen, al dan niet in groepsverband.

Educateam, dat is ook Museum op Maat, aangepaste activiteiten voor zij die extra ondersteuning vragen.

Meer weten…