Binnenkort

De Musea

 • Alphonse Mucha : " De natuur ", 1899-1900. Schenking van M. en Mevr. Gillion-Crowet aan het Brussels Gewest, 2006. Verzameling in depot bij de KMSKB

  Musée Fin-de-Siècle Museum

  Kunstliefhebbers zullen helemaal warmlopen voor dit nieuwe museum dat integraal gewijd is aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel, de hoofdstad van Europa niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat schilderijen, tekeningen, aquarellen, prenten, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.

  Meer weten…
 • Peter Paul Rubens en atelier : "De kroning van Maria". Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 162

  Musée Oldmasters Museum

  De voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw. De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.

  Meer weten…
 • Panamarenko (Henri Van Herwegen) : “Donderwolk”, 1971. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 12151

  Musée Modern Museum

  De verzameling moderne en hedendaagse kunst bestrijkt de periode vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag. In “De keuze van de conservatoren”, een thematische selectie, wordt deze rijke verzameling momenteel op een verhelderende manier benaderd door aandacht te besteden aan voortdurend wisselende thema’s. De collectie van het Musée Modern Museum zal binnenkort in haar volle pracht te bewonderen zijn in het Vanderborghtgebouw, een uitzonderlijke locatie in de binnenstad, op een steenworp van de Grote Markt.

  Meer weten…
 • René Magritte : “Het rijk der lichten”, 1954. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 6715

  Musée Magritte Museum

  Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum, een tentoonstellingsoppervlakte van 2500 m² ingericht volgens hedendaagse museologische normen, geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

  Meer weten…
 • Constantin Meunier : “De gebarsten smeltkroes”, 1884. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 10000 / 171

  Musée Meunier Museum

  De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831–1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.

  Meer weten…
 • Antoine Wiertz : “De mooie Rosine - Twee meisjes”, 1847. Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 1935

  Musée Wiertz Museum

  Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806–1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden – Rubens, Michelangelo en Rafaël –, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.

  Meer weten…

Kunstwerk in de kijker

Fernand Khnopff: 'Melisande' - Pastel en kleurpotlood op papier, 330 x 330 mm

Fernand Khnopff Melisande

Meer weten…

De collectie

De collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bestrijken de periode vanaf de 15de eeuw tot vandaag.

Meer weten…

Nieuws

 • Vacatures: 1 medewerker ticketing, 1 medewerker shop

  Gepubliceerd op 14.03.2017

  De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werven aan: 2 contractuele medewerkers voor de dienst ticketing en shop (m/v/x). Deze jobs vallen onder de startbaanovereenkomst, sollicitanten moeten dus jonger zijn dan 26 jaar. 

 • 100 gratis rondleidingen in Rik Wouterstentoonstelling

  Gepubliceerd op 13.02.2017

  Dankzij een gulle schenking van een mecenas, lid van de Vrienden van het Museum (www.becomeafriend.be), kunnen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel 100 gratis rondleidingen weggeven in de Rik Wouterstentoonstelling.

  https://www.fine-arts-mus…

 • Jobstudenten gezocht in het kader van de tentoonstelling Rik Wouters

  Gepubliceerd op 02.02.2017

  De Vrienden van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zoeken:

  Studenten voor occasionele prestaties in het kader van de tentoonstelling “Rik Wouters” (10.03  > 02.07.2017)

 • Magritte Museum – Nieuwe audiogidsen voor kinderen en jongeren

  Gepubliceerd op 10.01.2017

  De nieuwe audiogidsen voor kinderen en jongeren zijn beschikbaar in het Magritte Museum! Ze hernieuwen volledig de bezoekerservaring met de familie met exclusieve inhoud die je compleet onderdompelt in de surrealistische wereld van Magritte. Het mysterieuze, het absurde en het onverwachte worden op originele wijze benaderd.

 • Recordaantal bezoekers voor de 215de verjaardag van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België!

  Gepubliceerd op 28.11.2016

  Op zondag 27 november 2016 hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) hun 215-jarig bestaan gevierd. Aan deze heuglijke dag hebben maar liefst 6.852 bezoekers deelgenomen, driemaal zoveel als op een gewoonlijke zondag; een waar record!

 • 60 gratis rondleidingen in "Moderniteit à la belge"

  Gepubliceerd op 20.10.2016

  Dankzij een gulle schenking van een mecenas van de Vrienden van het Museum (www.becomeafriend.be), kunnen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België ook dit jaar opnieuw gratis rondleidingen weggeven aan het onderwijs. De kosten van de gids(en) en een groep van maximaal 30 lln (15 lln per gids) nemen we op ons – u moet alleen maar tot het Koningsplein in Brussel geraken. De tentoonstelling loopt van 14 oktober 2016 tot 22 januari 2017. 

 • 100 gratis rondleidingen voor scholen in nieuwe tentoonstelling "14-18. Breuk of continuïteit?"

  Gepubliceerd op 16.09.2016

  Dankzij een gulle schenking van een mecenas van de Vrienden van het Museum (www.becomeafriend.be), kunnen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België ook dit jaar opnieuw 100 gratis rondleidingen weggeven aan het Belgisch (Vlaams en Franstalig) onderwijs. De kosten van de gids(en) en een groep van maximaal 30 lln (15 lln per gids) nemen we op ons – u moet alleen maar tot het Koningsplein in Brussel geraken. De tentoonstelling loopt van 29 september 2016 tot 22 januari 2017. 

 • COLLOQUIUM : Voor en na? Continuïteit of breuk? De Belgische kunst tijdens de Groote Oorlog (24 & 25.11.2016)

  Gepubliceerd op 02.09.2016

  De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren een internationaal wetenschappelijk colloquium gewijd aan de plaats van de Belgische moderne kunst in de Europese context. Om generaties te confronteren, zullen zowel avant-garde als traditionele of bijzondere standpunten aan bod komen.

 • De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vieren hun 215de verjaardag

  Gepubliceerd op 02.09.2016

  Op 1 september 1801, exact 215 jaar geleden, tekende Napoleon Bonaparte het Chaptal decreet. Hiermee creëerde hij 15 departementale musea, waaronder een in Brussel. De toekomstige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zagen zo het levenslicht. De collectie, gevormd op basis van een beperkt aantal werken uit Parijs, groeide uit tot een kunstverzameling van meer dan 20.000 stuks. Zij illustreert onze kunstgeschiedenis van de 15de tot de 21ste eeuw rijkelijk.

 • Overheidsorganisatie van het Jaar 2016

  Gepubliceerd op 06.07.2016

  Vorige dinsdag 28 juni, en na een periode vol spanning, hebben de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de wedstrijd “Overheidsorganisatie van het jaar” afgerond met een waardevolle plaats als finalist. 

  https://youtu.be/ygKPTyQc…

 • The Museum's got Talent: tweede editie!

  Gepubliceerd op 15.01.2016

  Na het succes van vorig jaar nemen nog meer personeelsleden deel aan dit mooi initiatief!

Museumshop

De Museumshop is een van de mooiste kunstboekhandels in Brussel, maar dat niet alleen...

Meer weten…

Steun ons

Become a Friend

In persoon of als bedrijf, uw steun is essentieel om de toekomst van onze Musea te verzekeren.

Meer weten…

Educatie

Educateam

Educateam, dat is een gepassioneerd team van kunsthistorici die rondleidingen, ateliers, stages en voordrachten in een of meerdere van onze Musea aanbieden. Voor kinderen, jongeren en volwassenen, al dan niet in groepsverband.

Educateam, dat is ook Museum op Maat, aangepaste activiteiten voor zij die extra ondersteuning vragen.

Meer weten…